Maatje worden!

ALS JE IEMANDS MAATJE WORDT, WORDT IEDEREEN DAAR BETER VAN

Steeds vaker blijven mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen, met hier en daar wat extra begeleiding en zorg. Door het wegvallen van een partner, kinderen die verder weg wonen of het minder mobiel zijn raken mensen in een sociaal isolement. Wat is het dan fijn als er iemand eens in de week even binnen komt lopen voor een kopje koffie en een praatje. Ook indien er nog wel een partner is die als mantelzorger fungeert is het fijn als deze een paar uurtjes in de week zijn/haar handen vrij heeft om iets voor zichzelf te doen. Ook dan kan een vrijwillig maatje ingeschakeld worden om de mantelzorger te ontlasten. Wel!zijn de Kempen zoekt enthousiaste vrijwilligers om kwetsbare ouderen in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-de Mierden en Waalre te ondersteunen zodat zij zo lang mogelijk de dingen kunnen blijven doen waar zij plezier aan beleven.

Wat doet een maatje?

Een maatje komt regelmatig, gedurende langere tijd, bij iemand thuis. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers die eens per week of eens per twee weken een paar uurtjes tijd hebben om iemand te bezoeken. Het kan dan gaan om een gesprek of samen iets doen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel aanvragen om er samen op uit te gaan en met de rolstoel een stukje te gaan wandelen. Hoe de bezoekjes er uit zien hangt af van eigen interesses en de interesses van de cliƫnt. Als het wederzijds klikt blijft het maatje komen tot het niet meer nodig is.

Belangrijke eigenschappen voor dit vrijwilligerswerk zijn geduld, oprechte interesse in mensen, zelfstandigheid, initiatief durven nemen en goed kunnen luisteren. Bij het maatjesproject draait het om persoonlijk contact. Warmte, humor, aandacht en respect zijn hierbij belangrijk.

Begeleiding

Het maatje wordt begeleid door de coƶrdinator van Wel!zijn de Kempen. Er zijn regelmatig groepsbijeenkomsten waarin ervaringen worden uitgewisseld en kennis wordt gedeeld. Ook worden er interessante scholingen georganiseerd.

Wilt u ook iets betekenen voor uw medemens? Neem contact met ons op via info@welzijndekempen.nl of via 0497-514746. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.