Burkina Faso

Inrichting van een smederij bij de trainingsgroentetuin.

De vereniging Kans voor Kinderen Burkina Faso wil een kleine smederij opzetten bij haar praktische trainingsgroentetuin in het dorp Doulougou, in Burkina Faso. Op het ogenblik concentreert de tuin zich op de vorming van vroege schoolverlaters in tuinbouw en groententeelt. Een groep van vrouwen die groenten telen deelt haar ervaring met de dorpsjeugd die niet naar school gaat. Onze vereniging ondersteunt de tuin met een pomp op zonne-energie, een watertoren en vorming in verbeterde teelttechnieken. Voor deze groentetuin hebben we recentelijk een perceel van anderhalve hectare kunnen aankopen.

In het dorp zijn drie middelbare scholen voor het algemeen onderwijs. Er is geen ambachtsschool en er zijn ook geen industrieel economische activiteiten. Voor kleine reparaties van fietsen tot ezelkarren gaan de boeren naar de smid op een afstand van meer dan 10 km. Onze vereniging wil een kleine smederij opzetten nabij de trainingstuin. Op deze manier kan de jeugd van de groentetuin kennismaken met techniek en metaalbewerking, terwijl de smid zijn diensten verleent aan de realisering van de infrastructuur van de tuin en aan de dorpsgemeenschap.

Al 11 jaar stelt onze vereniging kinderen en jonge mensen in staat om naar school te gaan en om een vakopleiding te volgen. Één van hen was Jean- Baptiste. Hij ging na de lagere school voor zijn vorming naar een trainingscentrum, ver van huis bij de Broeders van de Heilige Familie. In deze driejarige opleiding maakte hij kennis met landbouw, veeteelt en hout-en- metaalbewerking. Metaalbewerking en lassen trok hem ‘t meest aan. Na de opleiding werkte hij in allerhande werkplaatsen in de hoofdstad waar hij de verantwoordelijkheid kreeg over verschillende projecten. Op het ogenblik krijgt hij € 1,20 per dag bij zijn baas waar hij zes dagen per week werkt.

Jean-Baptiste wil zijn bijdrage leveren aan de opzet van de smederij bij onze trainingsgroentetuin.

De vereniging zoekt de volgende materialen en gereedschap voor de oprichting van een smederij:

  • Een lasapparaat of lasgenerator om met elektrodes tot max 4 mm te lassen
  • Een laskap
  • Een losse boormachine en boren.
  • Een slijptol
  • Een stroomgenerator van min 5,5 KVA
  • Een snijmachine of hefboomschaar
  • Bankschroef
  • Een vetspuit, oliepompje, allerlei soorten sleutels.
  • Winkelhaken en meters
  • Tangen, Vijlen, Hamers, Punter ( kornagel) en Beitels

Indien u geschikt gereedschap en materialen aan ons project wilt schenken dan kunt u contact opnemen met G.F. Slenders, Barrier 22, 5571 Bergeijk,

Tel 040 2068 586 of 06 14553660.

U kunt ons ook financieel steunen. Rabobank: NL82RABO0106314750.